Toekomstige trends

We zijn allemaal bekend met de mobiele look, saaie aflopen en het effect van een Barbie die stereotypes met de grond gelijk wil maken. Ik denk dat er unanimiteit bestaat dat we klaar zijn voor de volgende stappen en de volgende trends.
De focus wordt verlegd van het perfecte leven en meer gericht op wat ons gelukkig maakt. De trend nu is om meer aanwezig te zijn en een paar fotografie- en designregels te breken. De 10 trends waar ik achter sta, zijn als volgt.

1. Flash, tezamen met de harde schaduwen, is mainstream gegaan. Het kwam eerst op in jongerentijdschriften waar het echte momenten een scherp randje gaf en feestavonden een zachte tint. In de late uurtjes en na een paar drankjes te veel, is het licht altijd slecht. Deze stijl omarmt dit hele moment en het hele gevoel, of laat je dat in ieder geval denken. Het is echter moeilijker dan het lijkt om de juiste hoeveelheid licht op de juiste plaats te krijgen, zoals in scene gezette foto`s vaak nodig hebben. Zolang je maar vaak en veel experimenteert, dan komt het vast goed. De kans op een toevalstreffer wordt dan aanzienlijk vergroot.
2. Patronen zijn in de modewereld altijd al een belangrijk element geweest. In fotografie werd er echter vaak voor minimalisme en simpele achtergronden gekozen. Je kunt je nu schrap zetten want de tijd van drukke achtergronden is aangebroken. Het kan niet gek genoeg en niet druk genoeg.
3. Tatoeages zijn ook in opkomst. Voorheen waren deze enkel toebedeeld aan motorfanaten, hipsters en andere subculturen, tegenwoordig vind je ze zelfs bij Jan Modaal. Tattoo`s zijn hip, niet meer alleen voor stereotypes en kijk maar eens goed om je heen, want wie weet zit jouw manager onder zijn nette pak ook stiekem helemaal vol met tattoo`s. In de fotografie komt dit ook steeds meer naar voren en kan het steeds meer laten zien worden.
4. Zwart-wit is niet alleen in de mode. Het is namelijk nooit uit de mode geweest. Het komt alleen steeds meer terug in fotografie en dan met name reclame.
5. Ook film begint terug te komen in de fotografie. De authenticiteit van het moment wordt met behulp van film veel makkelijker weergegeven en dit heeft zijn uitwerking op het eindresultaat.
6. Verlichte landschappen zijn ook een grote trend voor de toekomst. Wat is mooier dan bij het ondergaan of opkomen van de zon een mooie foto van het landschap te maken welke omringd wordt door een oase van kleuren? Juist, niet veel, vandaar dat we dit ook meer en meer gaan terugzien.
7. Paarden staan voor kracht, integriteit en sierlijkheid. Drie elementen die een foto zeker goed aanvullen. Je zult deze edele dieren dus steeds meer gaan tegenkomen in de fotografie.
8. Nationalisme komt ook steeds meer terug. Wees trots op je land en wapper met jouw vlag. Dit gaat steeds meer naar voren komen in de fotografie en subtiliteit is niet vereist.
9. Palmbomen zijn natuurlijk tijdloos maar dit seizoen zullen ze vaak gefotografeerd worden. Niet alleen de bomen, maar ook de takken en de schaduwen daarvan zul je tegen gaan komen.
10. Verloren momenten gaan het ook helemaal maken. Je kent het wel, een fotograaf die op een verloren moment een foto maakt die daarna nog veel succes geniet. Juist die momenten, die natuurlijk zijn, daar gaat het om in de fotografie.