Leuke weetjes

1. Iedereen herkent de zin ‘A Kodak moment’ vast nog wel. Dit kwam van het in 1888 opgerichte bedrijf Kodak dat in 1976 90% van het Amerikaanse markaandeel in handen had.
2. Kodak was niet snel genoeg met het inspelen op de trend van digitale fotografie, waardoor het in 2012 bijna failliet was gegaan. Dit werd voorkomen door het verkopen van verschillende patenten aan concurrenten en andere grote bedrijven.
3. Vreemd genoeg is het toch Kodak die de technologie voor digitale fotografie heeft uitgevonden.
4. In 1820 duurde het verschillende uren voordat een fototoestel een beeld kon vastleggen.
5. Hierdoor was het vaak onmogelijk mensen lachend op de foto te krijgen. Het immers erg lastig, zo niet onmogelijk om dezelfde lach gedurende een paar uur vast te houden.
6. Om kinderen op dezelfde plaats te houden, was helemaal onmogelijk, dus om kinderen te fotograferen moest de moeder vaak verkleed als achtergrond mee op de foto.
7. Kinderen werden ook vaak gefotografeerd nadat ze overleden, omdat ze op deze manier goed stil bleven zitten.
8. Vandaag de dag worden er elke twee minuten net zoveel foto’s gemaakt als alle foto’s die door de gehele mensheid gemaakt waren in het jaar 1800.
9. De eerste digitale camera ooit was in december 1975 gecreëerd door Kodak en maakte in 23 seconden zijn eerste foto van 0.1 megapixels.
10. De eerste kleurenfoto ooit werd in 1861 gemaakt door de Schot James Clark Maxwell. Hij gebruikte rode, gele en blauwe filters om gezamenlijk een kleurenfoto te krijgen.
11. In 1843 werd het eerste patent voor een panoramische camera uitgegeven aan de Oostenrijkse Joseph Puchberger.
12. Eens was een 4 MP camera het nieuwste snufje, totdat grote producenten als Canon en Nikon met camera`s van 22 MP op de markt kwamen. Het grootste aantal MP is echter 80 en de camera die dat biedt, kost maar liefst $37.995.
13. De oudste foto waar een foto op staat en die bekend is, is een foto die in 1838 in Parijs is genomen. De persoon op de foto is een man die zijn schoenen liet poetsen.
14. Vereniging Wikimedia Nederland houdt het wereldrecord van meeste foto’s indienen in een competitie. Ze dienden ooit 168.208 foto’s in voor de fotowedstrijd `Wiki Loves Monuments`.
15. Onderzoekers hebben geconstateerd dat de linkerkant van een gezicht betere foto’s oplevert dan de rechterkant. Waarschijnlijk omdat er meer emotie in de linkerkant zit.
16. De meest effectieve foto voor een vrouw wordt genomen door de camera boven het hoofd in een specifieke hoek te plaatsen.
17. Voor mannen is de meest effectieve foto eentje waarop ze niet lachen en wegkijken van de camera.
18. De duurste camera ooit, de 1923 Leica O-Series camera, is ooit in Wenen, Oostenrijk verkocht voor een slordige €2.16 miljoen.  (Probeer jouw geluk op Oranje casino en wie weet, misschien kan je ooit de camera overkopen 😉
19. De Indiase Dilish Parekh houdt het wereldrecord voor het bezitten van antieke camera’s. Hij heeft er maar liefst 4.425 die hij sinds 1977 spaart en de oudste dateert uit 1906.
20. Er zijn meer dan 240 miljard foto`s geupload op FaceBook. Per dag worden er zelfs meer dan 350 miljoen geupload.