Geschiedenis van de foto

Fotografie is in principe de opvolging van de schilderkunst en loopt voor op de filmtechniek.
De eerste foto werd in 1816 gemaakt door Joseph Nicéphore Niépce. Eerst maakte hij een doosje met een minuscuul gaatje erin. De achterkant van de binnenkant van de doos bekleedde hij met een lichtgevoelige plaat. Door het gaatje in de doos slechts een paar uur open te houden, ontstond er op de achterkant langzaamaan een afbeelding. De moderne fotografie gaat nog steeds uit van dit principe. Het is alleen veel moderner en technischer geworden.

Een grote verandering die heeft plaatsgevonden is in de sluitertijd. Vanwege het materiaal dat in het begin werd gebruikt was een sluitertijd van maar liefst acht uur vereist. Gelukkig kwam daar een oplossing voor en kon dit verkort worden tot een fractie van een seconde.

Van de allereerste foto`s kon geen nieuw exemplaar gedrukt worden, omdat deze direct op het papier werden gebrand. Negatieven bestonden nog niet. Pas in 1850 werden de eerste negatieven ontwikkeld. Dit was meteen een positieve ontwikkeling voor de gewone burger, want de mogelijkheid om foto`s te maken kwam steeds dichterbij. Het duurde echter tot 1888 totdat de eerste camera op de markt kwam. “U drukt op de knop en wij doen de rest was het slogan.”

Van het jaar 1930 tot ongeveer 2000 werden er donkere kamers gebruikt voor het ontwikkelen van fotorolletjes. Door gedurende een paar seconde met een negatief en een lichtbron op fotopapier te schijnen, konden professionals en amateurs filmrolletjes ontwikkelen. Voor een donkerdere foto, moest er langer belicht worden. Daarna moest het papier gefixeerd worden en daarvoor werd het in drie verschillende vloeistoffen gedompeld. De laatste vloeistof was alleen water om de foto af te spoelen en van de chemicaliën te ontdoen. In de kamer was licht nodig en daarvoor werd speciaal rood licht gebruikt dat geen effect had op het fotopapier.

Al in 1860 werd de eerste kleurenfoto gemaakt. Toch werden de eerste kleurenfoto`s voor consumenten pas in 1960 gemaakt. Dit kan komen door het feit dat de kleur rood niet goed weergegeven werd op de foto`s en de foto altijd net iets anders werd weergegeven dan het beeld werkelijk was geweest.

Rond 1940 kwamen de eerste spiegelreflex camera`s voor de consument op de markt. De klapbare spiegels die het licht naar het negatief leiden hebben gezorgd voor de naam van dit product. Sony was in 1981 de eerste die een digitale camera op de markt bracht. Het was echter een heel duur apparaat en de kwaliteit was de moeite niet waard. Tien jaar later, in 1991, kostte de Kodak DCS-100 zelfs $30.000. Pas aan het begin van het jaar 2000 gingen professionele fotografen hierdoor proberen met digitale camera`s, de prijs was inmiddels al iets gedaald. Het hoogtepunt van die tijd was de Canon 1D met 4,1 megapixels uit 2001.

Inmiddels zijn er nog veel meer ontwikkelingen geweest op het gebied van fotografie. Te denken valt aan de kwaliteit van de digitale camera`s en de betaalbaarheid ervan.